Welke crosstrainer?

Welke crosstrainer kopen?

Vraagt u zich af welke crosstrainer u moet kopen? Welke crosstrainer het beste is? Een miskoop is snel gemaakt. Crosstrainers zijn er tenslotte in veel soorten en maten. De kwaliteit van een hangt van veel dingen af. Welke crosstrainer het beste bij u past bepaalt u natuurlijk aan de hand van uw budget en de opties van het toestel.

Meteen naar de goedkoopste crosstrainers.

Maar veel opties betekenen niet per se kwaliteit. Hoe weet u dan welke crosstrainer goed IS en welke alleen goed LIJKT?

Goede crosstrainer waar op letten

Stabiliteit/Gewicht van de constructie.

Hoe zwaarder de crosstrainer hoe stabieler hij is. Meestal gaat dat gepaard met een hoger maximaal gebruikersgewicht. De gemiddelde crosstrainer voor thuisgebruik is geschikt voor een gebruikersgewicht tot 120kg. Wanneer u of iemand anders die het apparaat gaat gebruiken daarbij in de buurt komt kunt u beter een toestel nemen dat iets meer gewicht kan dragen. Niets is zo onprettig (en onveilig) dan een fitnessapparaat dat wiebelt.

Kosten crosstrainer

De prijs zegt iets over de duurzaamheid van de crosstrainer. Bij discounters kunt u soms al crosstrainers kopen voor 100 tot 200 euro. In de regel geldt dat u hiervoor niet teveel mag verwachten. Een crosstrainer voor thuisgebruik is gemiddeld berekend op 4 tot 7 uur gebruik per week. Een crosstrainer in deze kwaliteitsklasse kost tussen 400 en 600 euro. Apparaten voor intensief thuis gebruik zitten tussen 600 en 900 euro. Deze kunnen gemiddeld wekelijks ongeveer 15 uur belast worden. De klasse boven 900 euro stijgt tot (semi) professioneel niveau met een belastbaarheid boven 20 uur per week. We kunnen ons voorstellen dat dit u tegen valt maar zeker wanneer meer mensen in het huishouden de crosstrainer gebruiken zit u al gauw aan dat aantal gebruiksuren. Het zou zonde zijn elk jaar een nieuw apparaat te moeten kopen omdat het toestel door te intensief gebruik snel slijt. Dat geldt natuurlijk ook voor dure reparaties.

Garantie

Zit er wel garantie op uw crosstrainer? Hoe lang? En hoe lang is redelijk? Wat vaak voor komt bij (helaas ook weer) de discounters is dat men een supervoordelige crosstrainer koopt, er vervolgens iets kapot gaat en er ellenlang gestreden moet worden om het onder garantie gerepareerd te krijgen. Fabrikanten van goede naam kunt u daarom snel herkennen aan een behoorlijke garantie termijn. Denk hierbij aan 2 jaar of langer. Zo geeft het merk Tunturi bijvoorbeeld zelfs tot wel 15 jaar garantie op het frame.

Vliegwiel & weerstand

Heb ik in mijn crosstrainer per se een zwaar vliegwiel nodig? Het antwoord is nee dat hoeft niet per se. Het vliegwiel zegt echter wel iets over de kwaliteit. Over het algemeen geldt dat hoe zwaarder het vliegwiel hoe meer weerstand. Hoe intensiever u dus kunt trainen. Als u alleen op een lichte stand traint wil dat echter niet zeggen dat het vliegwiel niets meer uit maakt. Een te licht vliegwiel kan namelijk tot gevolg hebben dat uw beweging wat schokkerig verloopt. Om zeker te zijn van een soepele beweging kijken we daarnaast ook nog naar het type weerstand. Gemiddeld weegt het vliegwiel zo’n 18 tot 22kg. De daadwerkelijke weerstand, en dus de soepelheid van de beweging worden mede bepaald door de rem. Tegenwoordig gebruikt men in principe alleen nog magneetremmen. Deze kunnen handmatig instelbaar zijn (u stelt daarbij bijvoorbeeld met een draaiknop de afstand van de remmen in) of computergestuurd. Alleen crosstrainers met computergestuurde rem bieden mogelijkheden voor voorgeprogrammeerde trainingen. Als laatste is er nog de elektromagnetische (inductie) rem waarbij de computer niet de rem zelf beweegt maar uitsluitend meer of minder stroom naar de magneten stuurt en daarmee het magnetisme bijsteld. Dit type rem is het meest slijtvast.
Meer crosstrainer kopen tips lezen of direct naar de goedkoopste crosstrainers.