Crosstrainer trainen

Crosstrainer trainen efficient

Optimaliseer je sportresultaat op de crosstrainer. Veel fitnessers ervaren flinke obstakels als ze net beginnen. Je begint vaak vol goede moed, vaak om af te vallen maar het wordt al gauw saai. Je snapt je crosstrainer niet goed. Je hebt traint te lang of te veel, of te weinig intensief. Je hebt veel spierpijn of misschien zelfs blessures. Uiteindelijk hou je er mee op. Hoe voorkom je dat?

Maak je geen zorgen, een dure sportschool crosstrainer met allerlei training software programma’s heb je echt niet nodig. Een goedkoop geprijsde crosstrainer is goed.

Cardio training onduidelijk

Het gemiddelde idee van crosstrainer workouts is een half uur of zelfs nog langer non stop op een vast tempo trainen. Is dat idee juist? Welnee! Desondanks stappen de meeste beginners er wel zo in met alle gevolgen van dien. Ze gaan direct een hele tijd achter elkaar vol gas op de crosstrainer en zijn de volgende dag compleet stijf van de spierpijn. Na een aantal keer trainen lopen ze met wat pech tegen een kwetsuur aan en stoppen er dan maar helemaal mee. Kan dat ook anders? Jazeker.

crosstrainer trainen

Trainen op crosstrainer

Warm uitgebreid op

Start relatief kalm. Zorg dat je gewrichten soepel bewegen en je geen pijn of stijfheid voelt in je aanhechtingen. Na een minuut of 3 voer je het tempo geleidelijk op tot je na 5 minuten op een redelijk tempo aan komt. Dat is je basis tempo. Vanaf dat tempo kun je intensievere intervallen toevoegen.

Rek & strek

Strek je beenspieren na afloop. Voorkant dijen, hamstrings, kuitspieren. Spierpijn ontstaat meestal door ophoping van melkzuur dat niet goed is afgevoerd. Dat kun je voor een groot deel voorkomen door een cooling down te doen gevolgd door een paar minuten de getrainde spieren op te rekken.

Interval training

Trainen in intervallen verhoogt de stofwisseling aanzienlijk en is daarmee een belangrijke factor om succesvol af te slanken. Breng jezelf tot op het randje van je kunnen maar niet er over en niet voor te lange tijd. Door steeds intensieve momenten met rustigere momenten af te wisselen rek je als het ware je conditionele grens constant iets verder op. De invloed op je calorieverbranding gaat ook na je training de rest van de dag door. Zo verlies je meer vet dan met de traditionele één tempo cardio methode.

Cardio voor vet verlies

Toch af en toe een training voor vetverlies doen? Zorg dat je hartslag niet te hoog komt. Het verbranden van vet gaat via zuurstoftransport en dat kan het lichaam op hoge intensiteit niet bolwerken (dan schakelt het over op de verbranding van suiker als brandstof). Lukt het nog om tijdens het trainen (je mag best een beetje hijgen) een gesprek te voeren? Dan zit je op het niveau van vet verbranding.