Crosstrainer effectiefste trainingsmethode

Voor het opbouwen van (spier)uithoudingsvermogen, algemene conditie en coördinatie is de crosstrainer bij uitstek het meest geschikte cardio apparaat. De crosstrainer geniet, mits u geen lichamelijke klachten of gewrichtsproblemen heeft dan ook de voorkeur boven hometrainers of loopbanden die toch meer voor specifieke training zijn uitgerust. Bovenal vraagt trainen op de crosstrainer inzet van alle spieren in uw lichaam. De grootste belasting staat weliswaar op uw benen en schouders, maar ook uw core wordt behoorlijk aan het werk gezet. (buik, flanken, rug).

Vet verbranden op de crosstrainer

Trainen op maximale intensiteit draagt bij aan de vergroting van uw spier uithoudingsvermogen, trainen op lagere intensiteit zorgt voor effectievere vetverbranding. Trainen op een voorwaartse instelling (waarbij u beweegt alsof u zich vooruit verplaatst) traint met name de bovenbeenspieren. Trainen op een achterwaartse instelling belast hoofdzakelijk de hamstrings (achterkant benen) en de bilspieren. Doordat de crosstrainer het hele lichaam verplicht om activiteit te leveren verbrand de crosstrainer meer caloriën dan elk ander cardio apparaat in dezelfde tijdsspanne.

Tips voor crosstrainer training

1. Gebruik uw armen. Die handgrepen zitten er niet voor niets. U zult merken dat de beweging vloeiender gaat wanneer u zowel armen als benen gebruikt en daarbij verbrand u ook nog eens meer caloriën dan wanneer u louter kracht uit uw benen haalt.

2. Hou uw buikspieren aangespannen en uw rug recht. De zogenaamde ‘core’ moet stabiel blijven.

3. Drink voldoende. Tijdens een intensieve training komen er in het lichaam afvalstoffen vrij die afgevoerd moeten worden. Als er niet genoeg vocht aanwezig is lukt dat niet goed. U krijgt dan eerder last van verzuurde en verkrampte spieren en heeft langer spierpijn.

4. Train maximaal een half uur. De crosstrainer is intensief genoeg om daar genoeg aan te hebben. Kunt u het zonder al teveel moeite (veel) langer vol houden dan dertig minuten? Pas dan het niveau van uw training aan, u kunt zonder problemen een hoger programma doen.

5. Om serieuze vooruitgang te boeken is het aan te bevelen tenminste twee keer, het liefst drie keer per week een sessie op uw crosstrainer af te werken. Lukt dat een week niet dan is er natuurlijk geen nood aan de man, maar als u echt flink progressie wil maken is twee keer toch wel een minimum.